Opinia nr 291985
Skład pasty do zębów
Współczesna pasta do zębów
Pasta do zębów pod mikroskopem (powiększenie 100x, 200x, 400x i 600x)
środki abrazyjne (ścierne, polerujące):
np. krzemionka koloidalna
środki żelujące (zagęstniki) - decydują o konsystencji
środki pieniące (mydła, detergenty); przykładowe detergenty:
laurosiarczan sodu, laurosarkozynian sodu
substancje smakowo-zapachowe, np. mentol
substancje przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
substancje biologicznie czynne (przeciwpróchnicze), działające na:
tkanki twarde zęba - szczególnie na nadwrażliwość zębów
związki fluoru, hydroksyapatyty, cytrynian sodu, chlorek potasu
dziąsła i śluzówkę
zioła, witaminy, salicylan choliny, ksynitol, torf
płytkę i kamień nazębny
pirofosforan sodowy - zapobiega mineralizacji płytki nazębnej
oktapinol - zmniejsza odkładanie płytki nazębnej
glukuronian chlorheksydyny, triklosan - niszczą drobnoustroje
sanguinaryna
Fluor występuje w postaci następujących związków:
fluorek sodu
monofluorofosforan sodu
aminofluorki
fluorek cyny(II)
fluorek glinu
Jedynie aminofluorki są związkami organicznymi, pozostałe są nieorganiczne. Stare pasty zawierały tlenek magnezowy jako środek neutralizujący szkodliwe kwasy.
Zawarte w pastach związki fluoru działają przeciwpróchniczo, hamując rozwój enzymów wydzielanych przez bakterie przy zamianie węglowodanów na kwasy i zwiększając tym samym odporność szkliwa na działanie kwasów w jamie ustnej. Dodatkową cechą tych związków jest pogarszanie zdolności adhezyjnych powierzchni zęba w stosunku do bakterii (utrudnianie kolonizacji powierzchni zęba przez bakterie). Związki fluoru hamują demineralizację szkliwa, a nawet umożliwiają jego remineralizację[1].
Dodane przez: jas